Vzpomínka na májové dny roku 1945

Ve čtvrtek 5. května 2016 se shromáždili žáci a zaměstnanci Fakultní jesenické školy u památné lípy na školní zahradě, kde si společně připomněli 71. výročí od konce druhé světové války v Evropě.

Shromáždění bylo v duchu tradice zahájeno tóny husitského chorálu Ktož jsú boží bojovníci, během něhož byla vzdána úcta mocnostem, jež v květnu 1945 porazily nacistické Německo – SSSR, USA, Velké Británii a Francii.

Úvodní slovo měla paní ředitelka Jitka Novotná, která přivítala přítomné a zdůraznila význam svátku Dne vítězství. Následovalo stručné shrnutí významných milníků druhé světové války, připomenutí jejích hrdinů z řad Čechoslováků, ale i obětí holocaustu. Shromáždění následně vyslechlo nahrávku poutavých vzpomínek M. Kottové na dobu jejího věznění v Terezíně a Osvětimi.

Květnové událostí 1945 v Evropě připomněla Štěpánka G. Borská. Žáci i zaměstnanci rovněž mohli vyslechnout známou nahrávku výzvy Pavla Tigrida z exilového vysílání londýnského rozhlasu, v němž volá, aby se český lid na území Protektorátu Čechy a Morava chopil zbraní a pustil se do boje s nacisty. Následovala ukázka vpravdě nadčasového projevu prezidenta Edvarda Beneše, který pronesl krátce po svém návratu do osvobozeného Československa.

Delegace žáků 9. tříd opět jako výraz úcty všem bojovníkům proti nacismu položila kytici u pomníku jesenického rodáka a pilota ve službách RAF Josefa Řehky.

Slavnostní shromáždění tradičně uzavřela hymna nazpívaná za války našimi letci v Anglii.

Mgr. Tomáš Novotný